Εισαγωγή
Σε αυτή τη συνταγή θα ασχοληθούμε με κάτι φαινομενικά απλό. Την κλασική ομελέτα με πατάτες και πως θα πετύχουμε ένα «τέλειο» αποτέλεσμα τεχνικά και γευστικά.
Θεωρητικά ο καθένας μπορεί να κάνει μια ομελέτα με πατάτες. Είναι ένα εύκολο, χορταστικό και γρήγορο φαγητό που όλοι μας έχουμε τιμήσει επανειλημμένως. Εδώ στην Κρήτη μάλιστα έχει ξεχωριστή θέση στις διατροφικές μας συνήθειες, γι’ αυτό το λόγο συχνά την συναντάμε σε ταβέρνες, ρακάδικα και παραδοσιακά καφενεία, κάποια από τα οποία μάλιστα φημίζονται γι’ αυτήν.
Λίγες όμως είναι οι περιπτώσεις που το αποτέλεσμα είναι πραγματικά καλό, ακόμα και αν λόγω φήμης οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Προσωπικά τις καλύτερες ομελέτες τις έχω φάει στα πιο παλιά καφενεία των κρητικών χωριών, αλλά και …στην Ισπανία. Οι ισπανοί είναι «μάστορες» στην ομελέτα (tortilla de patatas) και μάλλον η αιτία για να την εκτιμήσω τόσο πολύ.
Ομολογουμένως, δυσκολεύτηκα περισσότερο από όσο περίμενα στην προσπάθεια μου για μια επιτυχημένη ομελέτα. Περίμενα ότι μετά από κάμποσα χρόνια στις επαγγελματικές κουζίνες θα μου ήταν παιχνιδάκι, αλλά η πραγματικότητα δεν με δικαίωσε! Έκανα λοιπόν αρκετές προσπάθειες και κατέληξα ότι το καλύτερο αποτέλεσμα μπορούσα να το πετύχω δανειζόμενος την ισπανική τεχνική, που έχει κάποιες μικρές διαφορές από την γνώριμη σε εμένα, κλασική «ελληνική» τεχνική της «ομελέτας με πατάτες».
Οι βασικές διαφορές είναι οι εξής: α) προσθήκη κρεμμυδιού που δίνει έξτρα γεύση και γλυκάδα, και β) ανακάτεμα των αυγών μαζί με τις μαγειρεμένες πατάτες και τα κρεμμύδια πριν μπουν στο τηγάνι σαν ένα ενιαίο μίγμα. Επίσης όμως οι Ισπανοί δεν είναι καθόλου φειδωλοί στα υλικά, μπόλικα αυγά και πατάτες για μια παχιά, σωστά ψημένη ομελέτα που δεν θα έχει στεγνώσει στο εσωτερικό.
Στην Κρήτη συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε πάρα πολύ λάδι στο μαγείρεμα της. Πρακτικά, συνήθως όλο το λάδι μέσα στο οποίο τηγανίζουμε τις πατάτες, μπαίνει και μέσα στα αυγά. Αυτό της δίνει την δυνατότητα να φουσκώσει και να ψηθεί γρήγορα, όμως καλό είναι πλέον να αποφεύγουμε την κατανάλωση τέτοιας ποσότητας μαγειρεμένου λαδιού ακόμα κι αν μιλάμε για καλό ελαιόλαδο. Παρεμπιπτόντως, εννοείται πως, ότι λάδι χρησιμοποιούμε, είναι αποκλειστικά και μόνο εξαιρετικής ποιότητας κρητικό ελαιόλαδο.
Υλικά
Για ομελέτα σε τηγάνι 24εκ.
Αυγά 10 τμχ.
Πατάτες 3 τμχ (περίπου 700γρ.)
Κρεμμύδι 1 τμχ (μεγάλο)
Ελαιόλαδο 200ml
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέθοδος εκτέλεσης
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι. Τα κόβουμε σε φέτες πάχους 5 χιλιοστών. Οι πατάτες εάν είναι μεγάλες τις κόβουμε στη μέση ή και στα 4 έτσι ώστε να μην έχουμε πολύ μεγάλα κομμάτια που θα μας δυσκολέψουν στο ανακάτεμα.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε καλό αντικολλητικό τηγάνι και ξεκινάμε να τηγανίζουμε το κρεμμύδι. Μετά από 2-3 λεπτά προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε. Αλατίζουμε ελαφρά. Αφήνουμε να μαγειρευτούν ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να «καραμελώσουν» ελαφρά τα κρεμμύδια και να μαλακώσουν αισθητά οι πατάτες. Εν τω μεταξύ, χτυπάμε τα αυγά προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
- Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε από το τηγάνι τις μαγειρεμένες πατάτες και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε μέσα στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε 5 λεπτά ώστε να ανέβει η θερμοκρασία των αυγών. Αυτό το στάδιο θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη κάλυψη των υλικών μας με αυγό, οπότε και μια ομοιόμορφη ομελέτα. Παράλληλα πετυχαίνουμε την μείωση του χρόνου μαγειρέματος στο τηγάνι. Θα έχουμε λοιπόν την δυνατότητα να μαγειρέψουμε λιγότερο χρόνο την ομελέτα σε έντονη θερμοκρασία, άρα και μικρότερη πιθανότητα να την παραψήσουμε και να την «στεγνώσουμε».
- Στο τηγάνι αφήνουμε 3-4 κουταλιές λάδι και το ξαναβάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το μίγμα αυγά-πατάτες-κρεμμύδι και με μια μαρίζ ή ξύλινη σπάτουλα, το απλώνουμε ομοιόμορφα στο τηγάνι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι ή πιάτο και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5 περίπου λεπτά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ξεκολλάμε την ομελέτα από τα τοιχώματα και την κουνάμε ελαφρά για να μην κολλήσει.
- Ανοίγουμε το καπάκι και σηκώνουμε μια άκρη της ομελέτας ελαφρά να σιγουρευτούμε ότι έχει πάρει χρώμα. Αν ναι, είναι η ώρα να την γυρίσουμε.
- Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα πιάτο μεγαλύτερο από το τηγάνι και ακουμπάμε επάνω του μια πετσέτα. Το ένα χέρι κρατάει την λαβή του τηγανιού και το άλλο την πετσέτα και το πιάτο που καπακώνει δυνατά το τηγάνι. Πάμε πάνω από το νεροχύτη (γιατί ίσως χυθούν υγρά κατά το γύρισμα) και με μια γρήγορη και αποφασιστική κίνηση γυρνάμε ανάποδα πιάτο και τηγάνι που παραμένουν πάντα «κολλημένα» μεταξύ τους. Τώρα η ομελέτα πρέπει να είναι στο πιάτο με την ψημένη πλευρά της προς τα πάνω. Επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά και από την άκρη του πιάτου με την βοήθεια της σπάτουλας κυλάμε την ομελέτα πάλι στο τηγάνι με την ωμή πλευρά προς τα κάτω, ξεκινώντας από την άκρη του τηγανιού αφήνοντας σιγά σιγά την ομελέτα στο ζεστό τηγάνι. Με μαρίζ ή σπάτουλα πιέζουμε τις άκρες προς τα κάτω, ούτως ώστε να έχουν ομοιόμορφο καμπύλο σχήμα.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Επιτυχία μεγάλη θα είναι να καταφέρουμε η ομελέτα μας στο κέντρο να παραμένει λιγάκι υγρή. Ωστόσο σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει η αίσθηση του μισοψημένου αυγού (που εγώ λατρεύω) οπότε μπορούν να την μαγειρέψουν λιγάκι παραπάνω.
- Αναποδογυρίζουμε την ομελέτα σε μεγάλο πιάτο και σερβίρουμε ζεστή.
Καλή σας όρεξη!