Εισαγωγή
Σε παλιότερο άρθρο μου (ψάρι με μπάμιες στο φούρνο), έχω αναφερθεί ξανά στα παραλιακά χωριά του Πάνω Μεραμπέλλου όπου συνήθιζαν και συνηθίζουν ακόμα και τώρα, συνταγές που σε άλλες περιοχές έχουν βάση το κρέας να μαγειρεύονται με ψάρι.
Μια από αυτές τις συνταγές που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και θέλησα να δοκιμάσω, είναι η ψαρόσουπα με ξινόχοντρο… Δεν έχουμε ακριβώς μια αντικατάσταση του κρέατος με ψάρι εδώ, αλλά έναν τολμηρό συνδυασμό. Κατά κάποιο τρόπο ένα ταίριασμα ψαριού με κρέας ή για την ακρίβεια των παραγώγων του. Μου φάνηκε λοιπόν πολύ ενδιαφέρον το πώς μπορεί να συνδυαστεί η έντονη και χαρακτηριστική γεύση του ξινόχοντρου, που προκύπτει από το αιγοπρόβειο γάλα, με την γεύση του ψαριού.
Είναι ομολογουμένως ένας συνδυασμός που δεν συναντάμε εύκολα στην κρητική κουζίνα, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς ούτε καν στις σύγχρονες «γκουρμέ» κουζίνες. Φαίνεται πως κάποιες φορές η παραδοσιακή κουζίνα που προέκυπτε από τις ανάγκες και τις δυνατότητες των κοινωνιών παλαιοτέρων εποχών, ξεπερνάει τις μοντέρνες μαγειρικές τάσεις σε καινοτομία και αποτελεί για ακόμα μια φορά, οδηγό για την εξέλιξη της σύγχρονης γαστρονομίας.
Φαίνεται λοιπόν πως η συγκεκριμένη συνταγή γίνονταν με απλό τρόπο, όπως σχεδόν θα κάναμε μια κλασική ψαρόσουπα σήμερα, ωστόσο στη θέση του ρυζιού μπαίνει ο ξινόχοντρος, μάλλον σε λίγο μεγαλύτερη αναλογία. Τα ψάρια που χρησιμοποιούνταν συνήθως ήταν οι ροφοί, οι σφυρίδες και άλλα κλασικά μεγάλα ψάρια κατάλληλα για βράσιμο, που ψαρεύονταν στις βόρειες ακτές του Πάνω Μεραμπέλλου. Ενδιαφέρον όμως έχει το ότι συχνά αντί για ολόκληρο το ψάρι έβραζαν μόνο το κεφάλι του, προκειμένου να αποδώσει έναν πλούσιο σε γεύση ζωμό που θα μετέτρεπε τον ξινόχοντρο σε ένα γευστικό και πλήρες φαγητό.
Όσον αφορά το ψάρι…
Στην δικιά μου ψαρόσουπα με ξινόχοντρο, χρησιμοποίησα πιο οικονομικά αλλά εξίσου γευστικά ψάρια, που μπορούμε να βρούμε στα τοπικά ιχθυοπωλεία κυρίως από το φθνόπωρο μέχρι και το τέλος της άνοιξης.
Συγκεκριμένα, βρήκα πολύ ωραία φρέσκια πεσκανδρίτσα και μπακαλιάρο σε πολύ καλές τιμές. Όσον αφορά την πεσκανδρίτσα, ήθελα να τονίσω ότι είναι ένα εξαιρετικό ψάρι με πολύ ωραίο κρέας αλλά, ταυτόχρονα δίνει και πολύ νόστιμο και πλούσιο ζωμό εξαιτίας του μεγάλου κεφαλιού της. Μην σας τρομάζει η εμφάνιση της, αξίζει να την δοκιμάσετε!
Ψάρι (σκάροι) με μπάμιες στο φούρνο
Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο ψάρι είναι διαθέσιμο και ενδείκνυται για σούπα.
Ας δούμε πως θα φτιάξουμε αυτή την πρωτότυπη ψαρόσουπα.
Υλικά για την ψαρόσουπα με ξινόχοντρο
Ψάρι κατάλληλο για βράσιμο 1 κιλό καθαρισμένο
Κρεμμύδι 1τμχ
Καρότα 2 τμχ
Σέλινο 2-3 κλωνάρια
Ξινόχοντρος 140γρ περίπου/λίτρο ζωμού
Λεμόνι ½ τμχ
Ελαιόλαδο
Αλάτι, Πιπέρι
Μέθοδος εκτέλεσης για την ψαρόσουπα με ξινόχοντρο
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα ψάρια, τα καρότα κομμένα στη μέση κατά μήκος, το κρεμμύδι κομμένο στα 4, 1-2 κλωνάρια σέλινο και μισό λεμόνι. Προσθέτουμε ζεστό νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Αλατίζουμε ελαφρά γιατί ο ξινόχοντρος ενδέχεται να έχει αρκετό αλάτι. Αν τα ψάρια μας είναι μεγάλα θα χρειαστούν περισσότερη ώρα. Καταλαβαίνουμε ότι έχουν μαγειρευτεί τρυπώντας την ράχη τους με ένα μαχαίρι. Αν το κρέας ξεκολλάει εύκολα από τα κόκκαλα είναι έτοιμα.
- Βγάζουμε το ψάρι και τα λαχανικά από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και σουρώνουμε τον ζωμό με ψιλό σουρωτήρι. Μετράμε τον ζωμό και ανά λίτρο ή ανά κιλό βάζουμε 130-140 γρ. ξινόχοντρο. Ψιλοκόβουμε τα καρότα που έχουν μισοβράσει από πριν και ένα ωμό κλωνάρι σέλινο. Τα βάζουμε όλα μαζί να βράσουν για περίπου 20 λεπτά έως ότου μαλακώσουν αρκετά όλα τα υλικά και η σούπα αποκτήσει μια σχετική πυκνότητα.
- Ωστόσο, όσο βράζει η σούπα μας, καθαρίζουμε το ψάρι καλά από κόκκαλα. Όταν πλέον η σούπα είναι έτοιμη το βάζουμε κι αυτό μέσα να πάρει μια βράση.
- Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι ή λεμόνι. Η σούπα είναι έτοιμη να την απολαύσετε!
Καλή σας όρεξη!
Μία Απάντηση